Hero Image
ISTORIJAT

ISTORIJAT KOMPANIJE MSD

Ponosni smo na dostignuća u prošlosti.
Danas otkrivamo za budućnost.

Početak današnje kompanije MSD datira još od 1668. kada je Friedrich Jacob Merck kupio svoju prvu malu apoteku u Darmstadt-u u Nemačkoj. To je bio početak duge tradicije familije Merck u farmaciji. 1827. Heinrich Emanuel Merck započeo je proizvodnju u tadašnjoj E.Merck kompaniji u Darmstadt-u, a prvi ogranak u SAD otvorio je 1891. u New York-u. Već 1919. američki deo kompanije odvojio se od osnivača iz Nemačke, postavši nezavisna kompanija Merck & Co. koja je godinu dana kasnije otvorila prva zastupništva u inostranstvu, u Kanadi i Engleskoj.

Kontinuirana inovacija doprinela je mnogim neverovatnim otkrićima u medicini

Američka istraživačka kompanija Merck & Co., Inc., otvorila je svoju prvu laboratoriju 1933. u Rahway-u, New Jersey. Saradnja istraživača iz American Society i Univerziteta Rutgers dovela je do otkrića streptomicina 1944., a iste godine, američki naučnici su uspešno izvršili kompleksnu sintezu kortizona. 1953. Merck & Co., Inc. spojila se sa američkom kompanijom Sharp & Dohme iz Filadelfije. Kada je 1955. Schering Plough osnovao fondaciju, grupa tadašnjih Schering naučnika uspešno je konvertovala kortizon u prednizon što se smatra jednim od najbitnijih medicinskih dostignuća iz srednine 20. veka. Dve godine kasnije, osnovana je fondacija Merck Company.

VIDEO: Naš trud u otkrićima za život se nastavlja

Više od 125 godina, vođeni smo verovanjem da kvalitetni lekovi menjaju svet. Ovaj video, nastao povodom 125. godišnjice kompanije MSD, prikazuje naša najvažnijih otkrića u prošlosti i obećava za budućnost.

Svakog dana nastojimo da poboljšamo dostupnost lekova i vakcina, kvalitetnu medicinsku negu i podršku partnerima, zaposlenima i zajednicama u kojima radimo. Odnosne sa zdravstvenom strukom gradimo po visokim etičkim i profesionalnim standardima koji su osnova reputacije koju naša kompanija ima u svetu. Radimo sa mnogim srpskim dobrotvornim ustanovama, univerzitetima i neprofitnim organizacijama. Pored ostalog, fokusiramo se i na pružanje podrške projektu o zdravstvenoj pismenosti.